De Echoput

Voorafgaand aan ons diner bij de Echoput nog even door het boek "De wortels van de Echoput" heen gebladerd over de filosofie van Peter Klosse over smaak. Daarin schrijft hij dat de wijn niet bij het gerecht gepast dient te worden maar dat het gerecht bij de wijn gemaakt moet worden. Natuurlijk veel te ingewikkeld wat betreft de voorbereidingen in de keuken om het eten op de wijn af te stemmen in plaats van andersom. Daarnaast beschrijft hij dat indien de wijn het gerecht versterkt de kok iets niet goed gedaan heeft, aangezien hij dan iets niet heeft toegevoegd wat wel wenselijk is voor de smaak. Andersom is hetzelfde waar, indien de wijn beter gaat smaken bij het gerecht worden de tekortkomingen van de wijn (bijvoorbeeld als deze nog te jong is) opgevangen door het eten. Het vinden van een goede combinatie tussen gerecht en wijn betekend dat deze beide in evenwicht met elkaar moeten zijn. Mooie filosofie, jammer dat De Echoput sinds 2015 geen ster meer heeft, maar wij hebben heerlijk genoten. Vooraf een paar heerlijke amuses met snijboon in de hoofdrol met een glaasje champagne.

Als eerste gang kregen we de dun gesneden rauwe roodbaars met rivierkreeftjes, flan van bisque, crème van steranijs, ijs van yoghurt, vlierbloesem en witbier met een schuim van venkel. Daarbij werd de volgende wijn geschonken uit Hongarije, Tokaji, Biskay Bay, Bodrog Cellar, 2016

Als tweede gang kregen we de crème van doperwt en munt, peulvruchten, gepocheerde kwarteleieren, saus soubise en krokante jonge brandneteltoppen, daarbij werd een Chenin Blanc van Champalou uit de Vouvray, Loire Frankrijk geschonken.

Als derde gang kregen we het gebraad van reebout  met crème van bospeen, koolrabi, witlof, grapefruit en haareigen jus met komijn. Daarbij werd een 2016 Cotes du Rhone van Gigondas la Cave uit de Rhône Frankrijk geschonken.

Als vierde gang kregen we gelakte en krokante procureur van lamsnek met geschroeide Nederlandsche asperges en crème van spinazie. Daarbij werd een 2013 Bordeaux van Château Tour Léognan uit de Bordeaux Frankrijk geschonken.

Als afsluiting kregen we de gemarineerde aardbeien met bladselderij, rode biet, yoghurt koekkruim en zuringsorbet met daarbij een 2015 laat geoogste Riesling van Viña San Pedro uit Chili.

Zaterdagochtend na het ontbijt op de fiets naar Paleis het Loo gegaan om daar de PK's van het koninklijk huis te bekijken, de verbouwing vanaf het dak te zien en een wandeling te maken in het bos van het paleis.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ton (dinsdag, 12 juni 2018 19:00)

    Schitterend Paleis en een mooie collectie�
    Jullie zien er relaxed uit �